Среда, 02 Май 2018 12:24

В Херсоні продають овочі з нітратами

Автор  Ганна ВОРЖАКОВА

Пригріло сонечко, й у теплицях – розпал збирання врожаю редису, капусти, огірків та інших овочів і зелені. Й уся ця весняна городина відправляється на ринки та в супермаркети

Нині херсонці вже активно куштують перші овочі. Та чи не шкодять вони здоров’ю? Адже перші «кривдники», які можуть міститися зверх норми в овочах, – це нітрати. Перенасичені нітратами ті овочі й зелень, які вирощені в «прискореному режимі».

Як застерігає Держпродспоживслужба в Херсонській області, надлишок нітратів (азотистих сполук, які сприяють зростанню рослин) при нестачі вітамінів-антиоксидантів перетворюється на нітрити. Це небезпечні канцерогени, які можуть не тільки викликати отруєння, але навіть призвести до кисневого голодування клітин і тканин. А за систематичного вживання – стати причиною утворення злоякісних пухлин.

Як зазначають фахівці служби, кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.

У Херсоні на агропродовольчих ринках діють 10 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, в яких досліджують ранні овочі перед тим, як вони потраплять на прилавок. Віднедавна всі вони переоснащені сучасними нітратомірами. Експрес-аналіз зразків роблять всього за дві-три хвилини з похибкою до 5%. Нове обладнання значно прискорило роботу й підвищило якість експертиз, констатує обласна Держпродспоживслужба. Також повідомляє, що загалом на ринках Херсона протягом останніх трьох тижнів зафіксовано 79 випадків перевищення норми нітратів у помідорах, зеленій цибулі, редисці, капусті, кабачках. Причому в редисці ці показники перевищували норму до двох разів! Якщо в продукції виявлено нітрати, її реалізація забороняється. Овочі повинні бути знищені її власником.

Тож покупцям радять цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців на офіційних ринках обов’язково повинні бути відповідні документи.

Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма нітратів – 200–400 мг/кг, у зелені (салат, кріп, петрушка) – 2000–3000 мг/кг, у помідорах –100–200 мг/кг, у зеленій цибулі – до 400 мг/кг, у ранній капусті – до 800 мг/кг, у редисці – до 1200 мг/кг, у столовому буряку – до 1400 мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. Також треба пам’ятати: купуючи ранні овочі на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі, ви наражаєте себе та близьких на небезпеку! 

Ваша оценка. Тема раскрыта на
(0 голосов)
 

Лента

Фоторепортаж